El terme catasterisme és un cultisme que prové del grec καταστερισμοί (κατά, damunt + ἀστήρ, estrela, astre), que significa col·locat entre les estreles.
Les constel·lacions del cel, les estreles i els signes del zodíac prenen el seu nom d'un personatge o d'un episodi mitològic. Aquest gènere literari es va desenvolupar especialment a l'època alexandrina, mentre vivia Eratòstenes de Cirene, que va escriure el llibre anomenat Catasterismes. Per exemple, Eratòstenes va crear el catasterisme de Berènice II d'Egipte, esposa d'Evergetes i reina d'Egipte, i la seua cabellera va ser transformada en constel·lació. Un altre exemple es Perseu, constel·lació del Nord que representa al famós heroi mitològic que va decapitar l'horrible Medusa; forma part de les constel·lacions de Ptolomeu.

La constel·lació de Perseu representa un guerrer armat amb l'elm d'Hades, l'escut d'Atena, i l'espasa i les sandàlies d'Hermes;i porta en la seua mà el cap de la Gòrgona Medusa. Perseu s'inclou en el conjunt de constel·lacions que agrupa Cefeu, Cassiopea, Andròmeda, Pegàs i Cetus.
constelaciones.jpg
Imatge de les constel·lacions