Hiparc

Hiparco2.jpg
Naix a Nicea al 190 a.C mor al voltant del 120 a.c. Va ser un astrònom , geògraf i matemàtic de l`Antiga Grecia qui va tindre la direcció de la biblioteca de Alexandria, a més va ser el escritor del primer catàleg de estrel.les amb les cuals va estudiar molts aspectes y les va clasificar segons aquestos, amb la intensitat i el grau de brillantor .

El seu gran descobriment va ser la precessió de equinoccis , es va fixar al comparar les seves coordenades estel.lars amb les registrades al passat va veure que la longitud variava uniformement, i va fixar un valor però amb la precessió de 45 segons d´arc per any (molt pròxim al que utilitzem actualment) .

També va diferenciar entre any sideral i any tròpic, al primer li va posar una durada de 365d 6h 10m i al segon de 365d 5h 55m.


Va millorar la mesura de la distancia a la lluna mitjançant la mesura d'eclipses lunars de duració máxima, i
també va millorar la mesura de l´obliqüitat de l´elíptica.

Va ser l'inventor de la trigonometria, va construir una tabla de cordes que corresponen a l`actual tabla dels senos i amb la seva ajuda va poderptolomeo.jpg relacionar els costats i els angles d`un triangle rectangle.
També va millorar la mesura de l'obliqüitad de l'el·lipsis, i va ser el primer en dividir la terra en paralels i meridians, fent usual el concepte de latitud i altitud d`un punt, i va intentar fer un mapa bidimensional de la forma esfèrica de la lluna .

Ell tenia una idea de com es organitzava el univers i va presentar una teoria per a la rotació dels planetes: va establir que hi havien 7 esferes una per cada planeta, que cada planeta girava pel moviment de la esfera i que aquesta esfera pertany a una esfera més gran que feia rodar l´altra, com es pot veure en la imagen és descriu un moviment molt semblant al real.