democrito.jpgDemòcrit

En la ciutat d'Abdea , al nort de Grècia, va nàixer Demócrito a l'any 460-370 a.C.; Lucrecio va ser seguidor de les seues doctrines. S'inscriu entre els post-eleatas, en tant que acepta els principis estableixer per Jenófanes y Parménides, però desenvolupa una filosofía pluralista com Anaxàgoras o Empédocles.
Alguns filòsofs han deixat escrits parlant d'ell, com: Hiparco de Nicea que asegura, segons Diógenes de Laertes, que Demòcrit va morir als 90 anys d'edat; altres, van coincidir en que va viure més de cent anys. Va ser conegut en la seua época pel seu caràcter, el nomenaven el "filòsof rialler" ja que solía riure.
Es diu, que va viatjar a molts llocs en busca de nous coneixements; també hi ha una llegenda que ens diu que es va arrancar els ulls en un jardí per a que no li estorbaren en la contemplació del món extern en les seues meditacions; així es mostra el seu despreci cap al coneixement sensible.
Diógenes de Laertes, va afirmar l'existència de 70 obres, escrites per Demòcrit, sobre l'ètica, la física, la matemàtica, la tècnica i inclús la música.
Una de les seues preocupacions va ser: fins on podia dividir-se una gota d'aigua; tindria límit?
Així doncs, reflexionà sobre la matèria, és a dir, matèria és tot cos que ocupa un lloc en l'espai, més concretament sobre la seua composició. Així va descobrir mitjançant experiències que existeixen particules indivisibles que són les que la formen, i per la seua qualitat de indivisibilitat el va nomenar átom ja que aquesta paraula el seu significat en grec es "indivisible".
Per a Demòcrit, la realitat estava composta per dues causes (o elements): το ον (allò que és), representat pels àtoms homogènis e indivisibles, y το μηον (allò que no és), representat pel buit.
"Leucipo y su compañero Demócrito sostuvieron que los elementos son "lo lleno" y lo "vacío", a los cuales llamaron "ser" y " no ser"external image democrito2.jpg, respectivamente.El ser es lleno y sólido; el no-ser vacío y sutil. Como el vacío existe no menos que el cuerpo, se sigue que el no-ser existe no menos que el ser. Juntos los dos constituyen las causas materiales de las cosas existentes." (Aristóteles, Metafísica,I,4, 985b).
A més, els àtoms estàn sempre en moviment i són eterns, "Los átomos viven eternamente, sólo abandonan el cuerpo que ha dejado de existir y se transforman en otra alma viviente".
També, Demòcrit postulà que els àtoms són indivisibles, i es distinguixen per forma, tamany, ordre i posició.
Els filòsofs de l'època el tractaven de boig ja que pensaven que la idea dels àtoms era absurda, per lo que va escriure més de setanta obres i cap d'elles es conservà.
Encara que també van existir filòsofs que si que van creure les idees de l'àtom de Demòcrit, per exemple: Epicur, i el poema de Lucrèci que gràcies al qual l'obra de Demòcrit va començar a ser popular. També, Dalto va reconèixer que la seua teoría tenía els seus origens en el filòsof rialler, i per demostrar-ho va utilitzar la paraula àtom; i així, va estableixer la teoria atòmica.
Alguns videos referents a l'àtom:
http://www.youtube.com/watch?v=myphnZomUbs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=8XaTzA3pRiw&feature=related